FUE hajátültetés
26/01/2012
Hajbeültetés, hajátültetés Veszprém Megyében
26/01/2012

A haj átültetése egy új technikával, a FUE módszerrel történik hajbeültetési klinikánkon. Lényege, hogy saját hajszálakat ültetünk át a donorterületről a kopasz fejbőrbe, ami ezzel a technológiával fájdalommentesen elvégezhető, ráadásul hegek sem maradnak a paciensek fején.

 

A kopaszodásért felelős DHT hormon a hajszálak ellen indít támadást, így azok kihullnak. Szerencsére ez a vegyület csak a fej elülső területén lévő hajszálakra van romboló hatással, a tarkón lévőkre nem. Ez a tulajdonság használható ki a haj átültetésénél, hiszen a hátsó terület így donor- vagyis adó területként szolgálhat. A hajszálakat graftonként, a körülötte található szövetdarabkával együtt szedjük ki egy speciálisan vékony tű segítségével. Második lépcsőben ezeket, a bennük levő hajszálakkal együtt a kopasz területre ültetjük be. A hajtranszplantációnak ezt a technikáját FUE módszernek nevezzük, mely során semmiféle maradandó nyom – sem heg, sem varratok – nem marad(nak) sem a beültetett területen sem az adóterületen.

 

Follikuláris Egység Extrakció – röviden FUE hajátültetési technika, mely az 1990-es évektől kezdve ismert a szakirodalomban -, egy olyan hajátültetési eljárás, mely során a follikuláris egységeket egy speciálisan kicsi, kerek tűvel nyerjük ki a fejbőr donor területéből, és ezek kerülnek beültetésre a kopasz fejbőrön.

A Haj Átültetése

A gyógyulási idő rendkívül gyors, csupán pár napot igényel. Az újonnan növő hajszálakra ugyan pár hónapot várni kell, de utána ezek a hajszálak már soha nem fognak kihullni, mivel megtartják eredeti tulajdonságaikat, így rezisztensek lesznek a fent említett, kopaszodásért felelős DHT hormonra.

A hajtranszplantációt követő hetekben a beültetett hajszálak kihullnak mivel az átültetés alatt úgynevezett “sokkot” kapnak, és leválnak a hajhagymáról. Azonban az a fejbőrben marad, így pár hónap múlva (8-12 hónap) kezdetét veszi a növekedési fázis.

 

Íme egy részletes leírás a technika folyamatáról:

A hajátültetést megelőzően fényképeket készítünk a kiindulási állapot rögzítése céljából. A pácienssel együtt kijelöljük a donor és a befogadó terület helyét, vagyis az új hajvonalat. Ezután rövidre nyírjuk a hajat a donor területen.

A beavatkozás első fázisa a FUE hajkivétel, ami a follikuláris egységek, más néven graftok sérülésmentes kinyerése a fejbőrből, ez általában egy 4-5 órás művelet. Az eljárás során speciális körtűt alkalmazunk, mely kicsi mérete miatt tökéletesen illik az adott hajtüszők nagyságához.

A Haj Átültetése

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uIubUs4cH1A&list=UUkMLifWBgM3SJf_KKX1UoOw&index=24&feature=plcp[/youtube]

A hajvétel második fázisa a körbemetszett hajtüszők kihúzása. Ezek a kinyerést követően rögtön egy speciális, hűtött tápoldatba kerülnek – megelőzve a kiszáradásukat. A kinyert graftokat hajszáltartalmuk alapján rendszerezzük és megszámoljuk. Ez azért nagyon fontos, hogy a hajtranszplantáció után tisztában legyünk azzal, hogy hány hajtüsző egységet, illetve hajszálat ültettünk be.

Jöhet a befogadó nyílások előkészítése a kívánt területen és sűrűségben, majd egyesével beültetjük a kinyert egységeket a fejbőrbe. A haj beültetésének folyamata körülbelül 3-5 óra hosszúságú. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel zajlik, így teljesen fájdalommentes.

A z érzéstelenítés is  fájdalommentes, ráadásul rendszerint bágyadtságot sem okoz, így a hajbeültetési folyamat egyhangúságát akár filmnézéssel is oldhatják pacienseink.

Ha szeretne Ön is hajproblémáktól mentes életet élni és csatlakozni elégedett pácienseink közé, bátran keresse fel klinikánkat.