Androgenetikus alopécia férfiaknál
26/01/2012
Egészséges emberi fejbőr
26/01/2012

 

A kopaszság a férfitársadalom több, mint 60%-át érinti. A hajátültetés napjainkban a leggyakoribb kozmetikai eljárás. A haj elvesztésében többek között hormonális és genetikai faktorok játszanak közre, viszont a férfi kopaszodás pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott.

Androgenetikus alopécia

Kopaszság

Kopasz

Az egyik leggyakoribb rendellenesség az androgenetikus alopécia néven is ismert férfias kopaszság. Ez egy olyan genetikai betegség, mely során a haj szerkezete fizikailag megváltozik: a haj elvékonyodik, töredezetté válik, elveszíti rugalmasságát és ritkulni kezd. Bár a kopaszság általában férfi-sztereotípiaként él bennünk, ez a jelenség nőket és férfiakat egyaránt érintő probléma, azzal a különbséggel, hogy nők esetében más módon zajlik: a haj ugyan elvékonyodik és ritkul, de nem alakulnak ki összefüggő kopasz foltok a fejbőrön. A férfiak kopaszságának kialakulásáért legnagyobbrészt a genetika okolható. Nőknél a hajhullás gyakran a menopauzát követően jelentkezik, jellemzően azért, mert a szervezetben az ösztrogén koncentrációja alacsonyabb, mint az androgéneké.

Hajhullás kialakulásának okai

Kopaszság

Kopasz

Alább részletezzük, milyen tényezők játszhatnak döntő szerepet a hajhullás kialakulásában. Ezek mindegyike speciális, hiszen bizonyos termékekkel, kezelésekkel visszaállítható a hajhullás előtti egészséges állapot.

Kiegyensúlyozatlan táplálkozás: A nem megfelelő vitamin- és fehérjebevitel kihatással lehet a haj növekedésére, hiszen a haj nagy része keratinfehérjéből épül fel. Amennyiben szemét táplálékok alkotják mindennapi étrendünk nagy részét, kialakulhat kóros mértékű hajhullás.

Stressz: A túlzott szorongás, hirtelen sokk, esetleges műtét vagy kemoterápia is járhat fokozott hajhullással. Egy hosszú, súlyos betegség során is jelentkezhet kopaszodás. Estenként egy-egy betegség előjele is lehet a haj állapotában történő változás. Amint a beteg meggyógyul, a haj szerkezete is helyreáll, a hajhullás abbamarad.

Külső tényezők: Éghajlati változás, gyógyszeres kezelés, a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása, illetve a szülés utáni hormonális egyensúly megbomlása is gyakorolhat negatív hatást a haj növekedési ritmusára.

Gyakran valamilyen hajápoló szer használata vagy a haj nem megfelelő kezelése is kiválthat bizonyos mértékű hajhullást. Egyes samponok használata allergiás reakcióval járhat.

[youtube]//www.youtube.com/watch?v=kEZmiouJWLk&list=UUkMLifWBgM3SJf_KKX1UoOw&index=9&feature=plcp[/youtube]

Napi szinten körülbelül 60-100 hajszálat is elhullajthatunk egy természetes megújuló folyamat normális részeként. Normális esetben a kihullott hajszálak helyére újak nőnek így a hajvesztés-növekedés aránya nagyjából kiegyenlített. Okunk akkor lehet aggodalomra, ha hajmosás közben túlzott mértékű hajvesztést tapasztalunk vagy reggel felébredve a párnán temérdek mennyiségű kihullott hajjal találkozunk.

A kopaszság legszembetűnőbb jele, amikor már haj nélküli részeket találunk a fejbőrünkön.

Amennyiben Önt is kopaszodás gyötri, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk problémájára mielőbb gyógyírt találni!