Térdek védelme hidegebb időben – kineziológiai tapasz térdre

A térdek védelme hidegebb időben akár kineziológiai tapasz alkalmazásával is megvalósítható. A kineziológiai tapasz működése lényegében, hogy a szervezet öngyógyító képességét támogatja. A kineziológiai tapasz térdre, de gerinc vagy könyök ízületi gyulladására, izomhúzódásra, nyirokkeringés serkentésére, rehabilitációra ajánlott. A kineziológiai tapasz felhelyezése hozzáértést igényel. A tapaszok között még színekben is van eltérés, de melyik a legjobb kineziológiai tapasz szín szerint az adott problémára? Mindenre választ adunk ebben a cikkben.

Kineziológiai tapasz a térdek védelmére hideg időben is

A kineziológiai szalagok hatékony segítséget nyújthatnak mozgásszervi problémák esetén, erősítő és regeneráló tulajdonságukról is híresek, többféle ragasztási technikával alkalmazhatók.

A kineziológiai tapaszok jól jönnek a térdek védelmében is, mikor ősszel a hűvös időben sportol. Ha védeni szeretné térdeit őszi biciklizés, kocogás, egyéb sportok közben, vagy korábbi sérülés, fájdalom miatt tehermentesítené mozgás közben, a kineziológiai tapaszok éppen ezt a célt szolgálják. Fájdalom nélküli azonnali támogatásra számíthat, ha kineziológiai szalagot használ.

A kineziológiai tapaszok a térdfájdalmakon kívül hatásosak lehetnek:

 • gerincfájdalom, könyökfájdalom esetén
 • izomhúzódás, izomszakadás esetén
 • sportsérülés
 • ficam
 • izomgörcs és íngyulladás mérséklésére
 • műtétek utáni rehabilitációra

Kineziológiai tapasz működése

A kineziológiai tapasz (kinesio tape) működése, hatása lényegében, hogy a szalag megfelelő felragasztásával stabillá tehető az ízület, támogatható a fájdalmas ízület körüli izmok munkája, növelhető az ízület mozgástere, ezáltal kezelhetők már fennálló problémák, vagy elkerülhetőek lehetséges sérülések, húzódások. 

A kineziológiai szalag engedi az izom mozgását, de egy rögzített mozgásmintát biztosít, amivel elkerülhető az adott izomrész (ismételt) túlterhelése, támogathatóak a helyreállító folyamatok. A bőrre gyakorolt hatásból eredően az agy egy speciális ingerhez jut, ami által a regeneráció folyamata gyorsul.

Kineziológiai tapasz színek

Bár a kineziológiai tapaszok ugyanabból az anyagból készülnek, színükben eltérés van, hiszen jól tudjuk a különböző színek eltérően hatnak testre és lélekre egyaránt. A kineziológiai tapasz színek közül a hidegek elsősorban nyugtatnak, hűsítenek, fájdalmat csökkentenek, míg a meleg színek energiával töltenek fel.

Az eltérő színek hatását is vegye figyelembe kineziológiai tapasz kiválasztásánál/használata során. A Kalmia.hu kínálatában is megtalálhatja a kineziológiai tapaszt különböző színekben.

A kineziológiai tapasz színek alapján az alábbiak lehetnek:

 • Kék: pihentető, nyugtató szín, gyulladáscsökkentő, görcsoldó.
 • Fekete: az erő. Egyébként a piros és kék hatását is erősítheti.
 • Bézs: bőrszínű, semleges.
 • Rózsaszín: izomlazító hatás.
 • Narancs: meleg szín, serkent, immunrendszert aktivál.
 • Vörös: fokozza a vérkeringést, dinamikus szín.
 • Lila: a kiegyenlítődés színe. A hűsítő kék és az energizáló vörös hatását egyesíti.
 • Zöld: harmóniát teremtő, nyugtató hatás.
 • Citromsárga: élénkít, melegséget sugároz, ízületi gyulladásra is ajánlott.
 • Fehér: tisztaság, egyszerűség színe, méregtelenítő hatás.

A sokféle szín közül nem könnyű eldönteni, melyik a legjobb kineziológiai tapasz, de ha gyulladásra használjuk inkább a hideg színek ajánlottak (pl. kék), lazításra a meleg, energizáló színek.

Kineziológiai tapasz térdre

Maga a szalag pamut és szintetikus, elasztikus szálak együttese, így erős, de rugalmas is. Számos ízületet lehet stabilizálni a szalagokkal, például a kineziológiai tapasz térdre akár prevenciós akár fájdalom mérséklő hatása miatt is alkalmazható.

Amikor a kineziológiai tapasz térdre kerül, leggyakrabban azt a ragasztási formát alkalmazzák a terapeuták, hogy a tapasszal a térdkalácsot körbefogják „O” formában. Ez biztosítja a támaszt a térd ízületének.

Kineziológiai tapasz felhelyezése

Ha még sohasem helyezett fel kineziológiai tapaszt, első (néhány) alkalommal érdemes kinesio taping terapeuta vagy gyógytornász, reumatológus segítségét kérni a szakszerű felhelyezéshez.

Egyébként a kineziológiai tapasz felhelyezése idővel megtanulható, az interneten a felhelyezésről hasznos videók is elérhetőek. Fontos, hogy szakszerűen legyen felhelyezve, hiszen a gyógyhatása ekkor érvényesülhet. 

Az biztos, hogy a kineziológiai tapasz felhelyezése lehetőleg szőrtelen felületre kell történjen a jobb hatásmechanizmus érdekében!

Kineziológiai tapasz felhelyezése térdre

A kineziológiai tapasz térdfájásra is hatékony, így az őszi sportolásról, vagy a hidegebb időben végzett mozgásformákról sem kell lemondani térdfájás esetén sem.

Sem túl szorosnak, sem túl lazának nem szabad lennie, és a szakember ismeri legjobban az izmok, ínak, ízületek anatómiai lefutását, ezért kell, hogy a kineziológiai tapasz felhelyezése térdre kinesio tape terápiában jártás, rutinosan mozgó kezek által valósuljon meg!

Egy rosszul sikerült ragasztás miatt a kineziológiai tapasz működése nem a vártnak megfelelően alakul, a remélt jótékony hatás elmarad.